Dankdag

DSC01671kopie 1

 

Dankdag voor gewas en arbeid 1e woensdag van november

Dankdag valt in de periode dat de dagen korter worden, en de herfst is begonnen. Soms vriendelijk zonder grote overgang van nazomer naar herfst, maar soms fel met stormen en regens. De oogst van roodfruit, bijvoorbeeld van bessen en van de vruchten uit de boomgaard: appels en peren. De oogst van vlees is in de slachtmaand november.

 

Symboliek rond de oogst

–  koren

–  druif

–  vruchten

–  noten

 

DSC03361_bewerkt-2

 

 

 

Tips voor schikkingen

Oogsttafel

– Maak een compositie van vier kistjes, rechtopstaand, met de open zijde naar buiten: oogst delend naar de vier windstreken van de aarde. Plaats in de kistjes de oogst van b.v. aardappels, fruit, groenten, mais, bieten, etc.

–  Maak een compositie met in het midden herfstbloemen en daaromheen vruchten die uitwaaierend naar alle windrichtingen.

 

 

dankdag 2006

 

 

– Vul manden of kistjes met producten die door de agrariërs in de omgeving geproduceerd worden. Vul de compositie eventueel aan met tuingereedschap zoals een spa en schoffel.

– Vul glazen cilinders of weckflessen met noten, appels, etc. Eén soort per weckfles of cilinder.

 

Ingelijste overvloed

Plaats in een ‘oude’ schilderijlijst een uitbundig boeket van bloemen van het seizoen, takken met herfstblad en/of met bessen. Kistjes en manden met appels, peren, noten en bessen maken de compositie compleet.

 

startzondag09-1kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.