Duurzaam en fair

Duurzaam HI-15-03-PFF-Website-beeld-500 breed

 

Het verhaal vertellen door bloemen te gebruiken wordt nog mooier als we dat duurzaam doen. Hoe kun je duurzaam schikken?

Kopen en kiezen van bloemen

De bloemen die het meest duurzaam gekweekt worden zijn waarschijnlijk de bloemen die door u zelf worden gekweekt en de bloeiende onkruiden. In de winkel vind je deze bloemen meestal niet.

Toch valt er wel wat te kiezen op de Nederlandse bloemenmarkt. Er zijn keurmerken en er zijn alternatieve verkooppunten.

 

1. PLUKTUINEN

In de pluktuin kunt u zelf een boeket plukken. De pluktuinen zijn open tussen juni/juli en oktober/november, afhankelijk van het assortiment en het seizoen. In de pluktuin worden meestal geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt.
www.pluktuinen.nl

 

2. DE BLOEMIST

Er zijn keurmerken op de markt die garant staan voor een meer milieuvriendelijk product waardoor het product ook duurzamer is.

 

MPS-A

Milieu Programma Sierteelt (MPS) is een veelgebruikt keurmerk in de bloemen- en plantenhandel.
Het heeft vijf niveaus: A+ Natural Protected, A+, A, B en C. Niveau A heeft redelijke milieueisen.
my-mps.com 175 breedEr zijn geen absolute eisen, het keurmerk geeft aan hoe de teler relatief ten opzichte van anderen scoort op de aspecten mest, bestrijdingsmiddelen, energie en afval.  Er is een ruim aanbod van MPS-A bloemen en waarschijnlijk heeft ook uw bloemist deze in het assortiment. Hoewel de MPS bloemen vaak niet als zodanig te herkennen zijn, kan de bloemist in veel gevallen aan de hand van zogenaamde aanleverlijsten zien welke bloemen onder MPS-A B of C vallen. www.my-mps.com

 

 

Barometer Duurzame Bloemist. 

De Barometer Duurzame Bloemist is een onafhankelijke en officiële certificering waarmee de bloemist aantoont dat het assortiment bloemen en planten én de bedrijfsvoering in de winkel duurzamer zijn.

Bloemisten die gecertificeerd duurzaam zijn via de Barometer Duurzame Bloemist, worden zogezegd langs een groene meetlat gelegd. Op basis van een percentage duurzaam ingekochte bloemen en planten en te behalen punten wordt bepaald welk niveau de bloemist heeft. Heeft de bloemisterij daarmee het bronzen, zilveren of gouden niveau?

De Barometer gecertificeerde bloemist koopt op verantwoordere wijze bloemen en planten in. De bloemist let bij de groothandel of veiling op, dat hij/zij bloemen en planten koopt met de keurmerken Milieukeur, MPS-A,  Fairtrade / Max Havelaar en EKO / Biologisch.

klik hier voor barometer gecertificeerde bloemist te vinden.

 

 

 

Biologisch bloemen

Biologische en duurzame bloemen zijn niet het zelfde.  Bij het telen van biologische bloemen wordt namelijk geen enkele vorm van giftige onkruid of insecten verdelgers gebruikt. Bij plagen worden ze gezond gehouden door de inzet van goede insecten of vogels. Ze worden natuurlijk bemest, wat gezond is voor de bodem en de biodiversiteit.

eko 175x175

Bij biologische productie zijn de maatregelen veel scherper en strenger op milieu vlak. In tegenstelling tot duurzame bloemen teelt word er bij de biologische productie geen eisen gesteld op sociaal vlak.

Bloemen met een EKO-keurmerk zijn geteeld zonder bestrijdingsmiddelen. Andere keurmerken zijn SKAL en MPS.

 

 

3. SEIZOENSBLOEMEN

Er is geen gedegen onderzoek gedaan naar de meest klimaatvriendelijke snijbloem of bloeiende potplant. Maar het is wel mogelijk om rekening te houden met het klimaat en het milieu door te kiezen voor snijbloemen en potplanten die zo min mogelijk belastend zijn.

Op internet zijn veel lijstjes te vinden van seizoenbloemen. Kijk bijvoorbeeld eens op:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/149364-biologische-of-duurzame-snijbloemen-en-potplanten.html#4

Wie toch gaat voor een breed assortiment kan kiezen voor duurzame bloemisten.

www.365dagenbloemen.nl  geeft veel inspiratie over welke bloemen er te koop zijn in het seizoen.

 

pureseasonbleflowers 300 breed

 

 

 

 

 

 

8888

88

Bloemschik-technieken

Het is zo ‘gewoon’ geworden dat als er gesproken wordt over bloemschikken er gelijk gedacht wordt aan steekschuim. Er is echter zoveel meer mogelijk.
Een paar ideetjes om te inspireren en een paar weetjes….

1. Steekschuim

Steekschuim wordt veel gebruikt bij het bloemschikken. Het is echter geen product dat in de GFT bak mag of op de composthoop. Dat maakt steekschuim tot een product wat liever niet gebruikt wordt (zie ook www.milieucentraal.nl/welk-afval-waar).

Er is wel verschil tussen de fabrikanten en aanbieders van steekschuim. Hoewel het schuim niet afbreekbaar is komt Smithers Oasis met oasis Bioline en Biolit De ondergrond waarin het oasis geklemd is, is van duurzaam materiaal gemaakt zoals karton en hout. Als je voor steekschuim kiest kies dan voor dit merk, de beste optie. Kijk voor meer informatie op:www.oasisfloral.be

Gemak
Steekschuim werkt prettig. Je hebt snel resultaat. Het is echter niet zo dat zonder steekschuim niet een zelfde resultaat behaald kan worden. Wel vragen alternatieve technieken kennis en vaardigheid in die technieken. Vaak is het een kwestie van zien en doen.
Uitproberen! Het vraagt omdenken.

 

2. Alternatieve technieken:

Weven
Weven en weefsels, draden met schering en inslag. Weven is een mooie alternatieve techniek die milieuvriendelijk en duurzaam kan zijn. Door te weven met plantaardig materiaal kun je frames en constructies maken, die een basis vormen of een onderdeel zijn in bloemwerk. Je kunt netjes en regelmatig weven of juist rommelig.

Vlechten
Vlechten is het met elkaar verbinden van verschillende strengen tot een geheel. De bekendste vlecht is het vlechten van haar.

Er zijn verschillende manieren van vlechten, van een zeer strak gevlochten vorm tot een juist zeer opengewerkte vorm. Een open gevlochten vorm kan dienen als steekmedium.

Binden
Binden is de oudste bloemschikvorm die er is. Het komt ook voor in het woord boeketten binden. Dit kan in een korenschooftechniek of een parallel techniek. Touw wordt gebruikt om de stelen bij elkaar te binden zodat het een geheel wordt. Een goed gebonden boeket blijft staan op de stelen en kan in een schaal worden geplaatst.

waterdrager 300x300

 

 

 

 

 

 

Takken zijn aan elkaar verbonden, tulpen zijn er tussen geplaatst.

 

 

 

Waterdragers

Een vorm die we gemaakt hebben met een alternatieve techniek kan vormbepalend zijn of functiebepalend. Bloemen die we in deze vorm gebruiken hebben water nodig. Hieronder wat tips bij het gebruik van waterdragers.

Flessen, flesjes, kerstballen, vazen, vaasjes, schalen, yoghurt bekers, lego-onderdelen, ballonnen, noem maar op, veel is mogelijk. De ene waterdrager is duurzamer dan de andere waterdrager.
Allemaal zijn ze meerdere malen te gebruiken. Let bij de keuze van een waterdrager op de volgende zaken:

· Waterdicht
· Goed schoon te maken
· Mogelijkheden tot bevestiging
· Hergebruik
· Mogelijke chemische reacties met water en voedingsstoffen (niet duurzaam)
· Gewicht
· Mogelijkheden tot navullen
· Juiste verhouding grootte waterdrager en bloemen
· Transporteerbaar

 

hart 275 breed IMG_1939

 

 

 

 

 

gras is gevlochten, bloem staat in de fles

 

 

 

 

 

 

Muursticker_Rode_gerbera_02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.