Aankondiging van de Heer

25 maart        Thema: Grensdoorbrekend

 

mariachar 2kopie

“Vervul ons van uw Geest die heel maakt

want daar waar u mensen raakt,

ontstaat leven zonder grenzen.”

 

Klik hier voor de Mariakalender

Schikkingen

 

 

lijst kornoelje

 

 

Grensdoorbrekend:

Gebruik een schilderijlijst of maak een lijst van stokken, latten of bundels twijgen. Zet de lijst rechtop in klei of geklemd tussen (bak)stenen. Zet in het midden van de lijst een niet al te hoge vaas met kippengaas of een schaal met klei. Plaats daarin zeven (bundels van) lange takken van de rode kornoelje als verwijzing naar de Geest. Laat de takken de grenzen van de lijst doorbreken.

Wellicht dat er al wat groene blaadjes aanzitten; anders komen ze eraan als ze enige tijd binnen in het water staan.

Op afbeeldingen zijn soms ook groen uitlopende twijgen te zien als verwijzing naar het nieuwe leven dat ons met de geboorte van Jezus geschonken wordt: een nieuwe loot aan de stam van Jesse.

Symbolisch zou het passend zijn om een witte lelie te gebruiken, maar die bloeien van nature in maart niet. Uit respect voor de schepping en haar Schepper kunt u in plaats van een witte lelie witte narcissen gebruiken. 

 

 

 

 

Staf:
Leg op de bodem van een schaal ranken of stukken van de tuinplant maagdenpalm of vul de schaal op met Maartse viooltjes (als ze nog bloeien) of polletjes witte en blauwe viooltjes. Plaats in het midden van de schaal een smalle vaas met aan de kop een bundel witte narcissen. Bekleed de vaas met schors of takken en twijgen  zodat het geheel op een bloeiende staf lijkt. Gebruik anders een staf of wandelstok en bind daaraan met steekbuizen bloeiende narcissen of uitlopende groene twijgen.

 

 

Legende

***********************************

Toen Gabriël aan Maria had verteld dat zij de zoon van God zou baren, vroeg hij aan de hogepriester in de tempel een geschikte man voor Maria te zoeken. De hogepriester volgde het voorbeeld van Mozes die, op zoek naar een geschikte man om hem op te volgen, aan twaalf stamhoofden vroeg hun staf bij de Ark van het Verbond achter te laten. Zo vroeg hij twaalf gegadigden uit het dorp om hun staf bij hem in de tempel te brengen. Gabriël ging naar Jozef en moedigde hem aan ook zijn staf te brengen. Dat deed hij. Na een week bleek als teken van uitverkiezing aan zijn staf witte narcissen te bloeien.

*********************************************************

Schikkingen bij de Aankondiging van de Heer

 

88

88

88

88

Uitverkiezing

88

88

88

88

88

Maria-mandje

88

88

88

88

88

88

Staf van Jozef

88

88

88

88

88

88

88

88

88

88

.