Basisschikking met het getal acht

 

Epifanie betekent verschijning of openbaar worden. Op het feest van de Openbaring van de Heer, Epifanie, het letterlijk aan het licht komen, start het nieuwe begin dat Jezus deze wereld wil wijzen.

Driekoningen wordt gevierd op 6 januari. De wijzen uit het oosten zijn drie heidense figuren als beeld van de drie toenmalig bekende continenten. De drie magiërs wijzigen de richting van hun weg na de ontmoeting met hem.

Het nieuwe begin wordt door Johannes de Doper ervaren als hij Jezus in de Jordaan doopt, een grensrivier tussen woestijn en vruchtbaar land

Het huwelijk van twee mensen en de viering daarvan op de bruiloft van Kana met Jezus als ‘tafelheer’ is eveneens een nieuw begin, niet alleen voor die twee mensen, maar voor allen die delen in wat hij in brood en wijn voor lichaam en geest schenkt.

Met deze gebeurtenissen begint Jezus zijn openbare leven. Epifanie is dus ook een nieuw begin. En een nieuw begin wordt aangeduid met het getal acht. De achtste dag is tegelijk ook de eerste dag van de nieuwe week: er wordt een periode afgesloten en  tegelijkertijd start er een nieuwe periode.

 

Schikking met de glaskelkjes

Het feest van het Licht, de geboorte van Jezus, gevierd met heerlijk eten, drinken en gezelligheid is voorbij.  De glaskelken, waaronder de versieringen als het decor van kerst, zijn afgesloten.  Het achtste glas, met de drie cyclaambloemen die naar boven gericht zijn, is geopend en geeft zicht op het nieuwe begin.

 

 Andere schikkingen

Vorm van (bundels) takken of gedroogde stengels een achthoek. Bevestig de achthoek op een houten plaat voor verticaal gebruik. In de periode Nieuwjaar – Aswoensdag kunt u de achthoek een accent geven, passend bij de thematiek. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Drie Koningen: verbind de gele sterretjes van de winterjasmijn met de takken of maak met gele takken een stervorm binnen de achthoek.
  • Doop van de Heer: werk met witte duivenveertjes tussen de takken.  Er landde een witte duif als teken uit de hemel.
  • Bruiloft te Kana: vlecht rode kornoelje takken, deze symboliseren de rode wijn, door de achthoek en plaats er kruiken bij.

Variaties op de achthoek

  • Indien een achthoekig doopvont in de kerkruimte aanwezig is, zet dit dan centraal vanaf nieuwjaar. Sier de rand van het doopvont met seizoensmaterialen.
  • Vul een achthoekige schaal met seizoensmaterialen.

 

 

 

.