Chrysant

 

 

 

 

 

 

Chrysanten zul je niet in de bijbel aantreffen. Ook in de bloemensymboliek van de christelijke traditie spelen ze geen rol.

 

Het is een plant die uit Azië afkomstig is en met name in Japan en China een religieuze betekenis heeft. De Chinese naam voor deze bloem betekent: ‘het wezen van de zon’; In Japan beschouwt men haar als de verstoffelijking van de zon. Omdat de Japanse keizer beschouwd wordt als een rechtstreekse afstammeling van de zonnegodin Amaterasu, bevat de Japanse vlag – het land van de rijzende zon- in feite ook een verwijzing naar deze bloem.

 

Omdat ze een herfstbloeier is, wordt ze alom gebruikt op kerkhoven rond 1 en 2 november bij de viering van Allerheiligen en Allerzielen.

 

Witte chrysanten kunnen door hun kleur verwijzen naar een beeld uit het boek Openbaring: ‘Wie zijn dat in die witte kleren en waar komen ze vandaan? … Dat zijn degenen die uit de grote verdrukking komen, die hun kleren hebben wit gewassen in het bloed van het Lam’ : Openbaring 7:13-14.

 

 

 

De kleur goud, goud is een duurzaam materiaal, is een verwijzing naar de Eeuwige, naar het goud van de zon. Op afbeeldingen krijgen heiligen een ‘gouden zon’, een nimbus, achter hun hoofd.

 

 

 

.