Divali

 

 

Groet van de Raad van Kerken aan de Hindoes in Nederland.

De contactgroep Hindoes-Christenen van de Raad van Kerken brengt dit jaar een zogenaamde Divali-groet uit met de bedoeling dat kerken en parochies die werken in een omgeving waar ook veel hindoes wonen een groet kunnen overbrengen. Het Divali-feest vindt dit jaar plaats op 19 oktober. www.raadvankerken.nl

 

 

 

 

Divali is een belangrijk religieus feest van de hindoes. Dit feest wordt overal op de wereld elk jaar gevierd door hindoes van diverse stromingen. Het is ook het feest van het Licht, van de overwinning van het Goede op het Kwade, van het Licht op de Duisternis.

 

 

Divali is afgeleid van het Sanskriet woord Dipavali en betekent ‘een rij van lampjes. Kenmerkend voor dit feest is dat een ieder na zonsondergang in en rondom zijn huis kleine olielampjes (diya’s) plaatst.  www.beleven.org 

 

 

 

Schikking

Maak voor de schikking een krans op met bloemen van het seizoen zoals verschillende Chrysanten.
Een rand van herfstbladeren is een mooie basis.
Kies de kleuren die in de Aziatische landen gebruikelijk zijn, bijv. geel, groen, wit, roze en oranje.
Voeg zoveel mogelijk zaaddozen van de lampionplant  – Physalis – toe omdat deze lampionnetjes de lichtjes van het feest vertegenwoordigen.

 

 

 

De schikking kan worden gebruikt om in eigen christelijke kring te verwijzen naar het Divali-feest en/of het kan als attentie naar een hindoe-gemeenschap worden gebracht.

 

 

.