Doopschikking in de winter

Centraal staat in deze schikking een schijf van een boomstam. Deze staat met zijn jaarringen symbool voor de levensweg van de dopelingen. De schors van de boom verbeeld de bescherming van God, waar we tijdens het leven op mogen vertrouwen. De witte winterviolen, de dopelingen, staan voor zuivere, jeugdige nederigheid. De violen zijn omwikkeld met mos, wat vrede betekent.
De dopelingen mogen groeien in het licht van de drie enige; de vader, de zoon en de heilige Geest, verbeeld door de witte amaryllis met 3 bloemen.

 

Rozenbottel is een typische winter vrucht die al eeuwen gebruikt wordt als voeding en voor sap.
De rozenbottels dragen hun doornen maar zijn een beeld van de vrucht die liefde heet: warm rood door alle leed en pijn heen.

 

 

Het geheel wordt als het ware omarmd door rode Kornoelje, de dopelingen mogen tijdens hun levenstocht vertrouwen op en worden gedragen door Gods liefdevolle beschermende armen.

888

 

 

 

 

 

Tip: Zet bij de schikking witte potjes gevuld met een witte winterviool. Deze kunnen aan het einde van de dienst aan de dopelingen meegegeven worden.

 

In plaats van het winterviooltje kunt u ook het sneeuwklokje in de schikking gebruiken als beeld van de dopelingen. Het sneeuwklokje verbeeld de hoop: bloemen die in de winter de sneeuw trotseren, zijn altijd bijzonder. Ze zijn de eerste tekenen dat de winter wordt uitgeluid en de hoop op nieuw leven zichtbaar is.

 

 

 

 

 

Ieder jaar dat een boom groeit wordt, vormt de boom een ring die goed te zien is als de stam wordt doorgezaagd. Het aantal ringen geeft aan hoe oud de boom is. De schijf in deze schikking is de wens voor een goed leven in vertrouwen op Gods aanwezigheid.

 

 

klik op de afbeeldingen voor vergroting

 

 

 

 

.