‘Dorst?’

Week van Gebed 2015 Dorst? DSC03378kopie 350 breed

‘Ik heb dorst…’

Het thema voor de Week van gebed is aangereikt uit Brazilië. Dat land heeft veel zoetwaterreservoirs. Je hebt ook voortdurend water nodig, omdat in grote delen van Brazilië de temperatuur hoog is.
Elk mens heeft dorst – dorst naar levend water: dat zijn twee facetten die in deze Week van gebed terugkeren. En wellicht doen we, samen biddend, de ontdekking dat we allen één zijn in onze afhankelijkheid van de bron.

 

Uitgangspunt is het verhaal van de Samaritaanse vrouw – Johannes 4: 7. Zij raakt bij een put in Sichar in gesprek met Jezus over ‘levend water’. De tekst nodigt uit om  na te denken over vitaal geestelijk leven, in de Bijbel ook wel ‘levend water’ genoemd.

 

Symboliek

De schikking is een variatie op het voorgestelde ritueel voor de viering om mensen met kannen en kruiken te laten lopen via een gemerkt pad naar een centraal geplaatst waterbekken om daar het water uit te gieten .

In de schikking staan lege kruiken langs vier verschillende sporen. De vier sporen verwijzen naar de vier windrichtingen op de aarde. Lege kruiken markeren de zoektocht naar een bron om gevuld te worden met ‘levend water’ .
Eenmaal bij de bron worden glazen gevuld met water en voegen de sporen zich tot één spoor van verbondenheid.

 

 

Week van Gebed 2015 Dorst? DSC03396kopie DSC03395kopie

 

 

 

 

 

 

***************

‘Alles begrijpend ben ik wijs,
niets grijpend ben ik liefde,
niets bezittend ben ik vrij,
niets waar makend ben ik waar.
Toon mij het gezicht van
voor ik begon. Maak mij
één met alles, één met allen,
één met de Bron’.

– Hein Stufkens –

 ***************

Werkwijze

Plaats centraal in het bekken een fontein van takken of grassen. Leg daartoe op de bodem een zware loodprikker  of klem de bundel vast tussen stenen of in een klein vaasje.

Gebruik buigzame takken of blad zoals berengras, brem, wilg, berk etc. Rijg eventueel daaraan kleine parels als druppels water.

Vorm aan de linkerzijde vier verschillende sporen met verschillende materialen. Hier is gekozen voor lavastenen, groen, grind en zand – het kunnen ook vier verschillende soorten of gekleurde takken zijn. Je kunt deze materialen ook in schalen voorin de gebedsruimte plaatsen en mensen vragen hun steentje of kannetje aan het spoor bij te dragen.

Plaats aan de rechterzijde één duidelijk spoor met drinkglazen, verbonden door een ‘waterlint’ dat het leven,  dat je in beweging zet , benadrukt.

Week van Gebed 2015 Dorst? DSC03399kopie

Tijdens de viering kunnen deze glazen ook gevuld worden met water waarover een zegenbede is uitgesproken.

Na afloop tijdens de ontmoeting, kan men water, rode limonade of wijn aanbieden, een herinnering aan de bruiloft te Kana.

 

Alternatief

Week van Gebed 2015 Dorst? DSC03392kopie

 

Groene krans
Bindt rond het waterbekken een krans van gevlochten groene takken. Steek daartussen bolletjes met bloemen van blauwe druifjes.

Waterschikking
Je kunt ook een ‘waterschikking” maken .
Leg een grote kruik of kan op zijn kant. Zorg dat het water er niet uitloopt. Laat hieruit groene takken met eerste bloemetjes uit de tuin zoals winterjasmijn of bolletjes uit de kan stromen.

‘Bron van Leven’
Vrouwen uit Egypte leverden hun bijdrage voor de wereldgebedsdag van 2014. Ook daarbij stond de Samaritaanse vrouw bij de bron centraal met de tekst uit het Evangelie naar Johannes hoofdstuk 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.