Winter

In de wintertijd overheerst de kaalheid en de helderheid. De planten en sommigen dieren zijn ondergronds gegaan. Ook mensen hebben de neiging zich terug te trekken in hun huizen. Wanneer het echt koud is, is het ook helder en ervaar je buitenshuis en op het land de ruimte.

De aarde wacht, ligt stil geploegd, soms onder een laag sneeuw. Een enkele bloem of struik is voorbode van de lente, langzaamaan lengen de dagen en wordt het licht.

Het aantal zondagen tussen het einde van de Kersttijd, Epifanie, en het begin van de Veertigdagentijd wisselt. Als Pasen laat in april valt, begint de Veertigdagentijd laat en zijn er dus veel zondagen. Bij een vroeg Pasen zijn het er maar een paar.

 

Symbolen

Tussen Epifanie en Veertigdagentijd wisselen de lezingen volgens het oecumenisch leesrooster van thema. Er is meestal geen speciale rode draad tenzij er voor een bepaald project of bijbelboek gekozen wordt. Zoek bij het thema van de lezingen een passend voorwerp in deze wintertijd om als centrum van uw compositie te dienen. Maak de compositie af met takken en andere tuinmaterialen die voorhanden zijn of werk met draperieën om betekenissen van kleuren te versterken.

 

IMG_6163kopie

IMG_6167kopie

 

 

 

Licht in de wereld voor alle volken

Een gekozen vorm bij een thema voor bijv. de Gebedsweek in januari kan ook heel goed de verbinding zijn naar het thema van de Wereldgebedsdag in maart. Gebruik een basisvorm van houdbaar materiaal zoals op de foto de ‘wereldbol’ van gele kornoelje.

In deze periode ‘valt’ de Gebedsweek voor de eenheid van de christenen. De ‘werkgroep stiltetafel’   in Almen heeft ervoor gekozen de wereldbol die in de kerk gebruikt wordt tijdens de wereldgebedsdag in maart, te vervlechten met gele takken.  Daarbij staat een bundel van gele takken in een basis met andere kleuren takken die uit alle windstreken zich richten op dit licht.

Als bloemversiering is gekozen voor de eerste gele winterbloemen zoals winterjasmijn en gele kornoelje.

 

‘Uit een hemel zonder grenzen,

komt gij tastend aan het licht,

 

als een kind zijt Gij gekomen,

als een schaduw die verblindt

 

als een vuur zijt gij verschenen,

als een ster gaat Gij ons voor’
—-

 Liedboek 527 – tekst Huub Oosterhuis

 

 

 Schikkingen

 

Verstilling en verdieping

 

 

 

Geroepen worden

 

 

 

Week van Gebed voor de eenheid van christenen-3e week van januari

 

 

 

Wereldgebedsdag – eerste vrijdag in maart

 

 

 

Biddag voor gewas en arbeid– tweede woensdag in maart.

 

 

 

 

Bestel en bekijk

Voor o.a. een winterschikking met achthoeken
‘Samen leven in het Ene Licht’
de brochure van Tini Brugge en Anita Westhuis:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.