Uit de kloostertuin van Elisabeth

Clara en Franciscus van Assisi

Clara en Franciscus van Assisi, heiligen uit het Italië van de dertiende eeuw, zijn tot op de dag van vandaag voor veel mensen inspirerende voorbeelden.

Franciscus, gegrepen door de liefde van de Oneindig Goede, voelde zich intens verbonden met al wie en wat geschapen is. Vanuit die diepe verbondenheid kon hij vriend en vijand, klein en groot aanspreken met broeder en zuster en ‘Vrede met jou’.

Clara is veel minder bekend dan haar grote voorbeeld. Ze leefde teruggetrokken in een klein klooster aan de voet van de stad Assisi. Waar zij vooral groot in was, was de pure en standvastige eenvoud van haar levensinzet.
Clara en Franciscus wilden zonder voorbehoud hun leven leggen in de handen van God, zonder compromis, zonder levensverzekering, ongewapend. Ze wilden met lege handen leven.

 

Claris Elisabeth

Stadsklooster San Damiano  in ‘s Hertogenbosch is een in Nederland unieke samenwerking van de verschillende orden binnen de franciscaanse familie. In het klooster wonen franciscanen, kapucijnen, clarissen en leden van de derde orde samen.

In het Stadsklooster woont ook claris Elisabeth Luurtsema osc. Clara en Franciscus inspireren Elisabeth om aandachtig en verwonderd de natuur te beleven. Die ervaringen vertaalt zij in bijzondere mandala’s en fotografie.

 

Samen met Beatrijs Corveleyn osc schreef zij het boek Clara’s Bron, Recepten voor eenvoudig leven en (h)eerlijk koken. Uitgeverij Berne Media.

Mandala’s van Elisabeth zijn te vinden op de website Inspiratietuinen.

En op déze website laat zij schikkingen zien die zij in het ritme van de seizoenen, maakt in de kapel en meditatieruimte van het Stadsklooster.
Het eenvoudige materiaal uit de kloostertuin begeleid ze door een enkele gedachte.

 

***********************

In het Ritme van de seizoenen

 

Winter

Tijd van Verwachting
Maria Lichtmis

 

 

 

Lente

Snoeien
Meditatie – woestijn
Paassiering
Veertig dagen naar Pasen
Pasen in de kloosterkerk
Omdat jullie mij liefhebben
Hemelvaart in de kapel

88

Zomer

Drie-eenheid
Genade-feest
Pinkstervlam
Wandeling
‘Gezegend het pad waarop mijn voeten gaan’

 

 

 

Herfst

Franciscus en vreugde
Herfstpalet
Herfstvruchten
Bessen in glas
Schors en kalebassen
Eenheid in verscheidenheid

 

88

88

88

 

Themaschikkingen

 

 

 

 

 

Broodvermenigvuldiging

 

 

 

 

Vluchtelingen
‘Jouw droom is mijn droom’

 

 

 

 

 

 

Regenboog

 

 

 

 

Ideeën, tekst, foto’s:                
Elisabeth Luurtsema osc.

 

 

 

 

.