Ik zie toekomst in jou

 

 

Een serie schikkingen bij het Kerstverhaal volgens de lezingen in het B-jaar

 

 

In de bijbelse geschiedenissen op weg naar Kerst laat God zien welke toekomst Hij voor ogen heeft voor de wereld en hoe Hij die gaat realiseren. Hij doet dat door zijn engelen naar de wereld te sturen met zijn boodschap.

 

 

Engelen zijn Gods dienaren en zijn zo ook als een spiegel voor de mensen. Als wij luisteren naar de boodschap van engelen, merken we dat die niet alleen voor Zacharias, Maria, Jozef en de herders bedoeld is. Wij zien Gods wil, Gods plan om zijn Koninkrijk te laten komen, ook in ons leven. God helpt ons om vanuit verschillende perspectieven zijn liefde in Christus te zien, beter te begrijpen en erin te geloven.

 

Schikking

In aansluiting op het project van de KND bestaat de symbolische schikking uit een spiegel met daarnaast twee engelen als verwijzing naar de heiligheid van God. Een derde engel brengt goed nieuws aan Zacharias, Maria, Jozef, de herders en ook aan ons.
De engelen zijn gemaakt van Aspidistra-bladeren en witte Calla’s.

 

1e Advent

Zacharias ziet zichzelf in de spiegel: een oude man met een kinderwens die niet werd vervuld. Op het moment dat de engel – lichtdrager van God – verschijnt, reflecteert de spiegel een helder licht. De weerkaatsing van het goddelijk licht beneemt Zacharias het licht op zichzelf. Gods boodschap is: Jij maakt deel uit van een werkelijkheid die meer is dan jij kunt waarnemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als symbool voor de belofte die Zacharias krijgt, is gekozen voor  een amaryllisbol. Je ziet nu bijna niets, maar er zit leven in dat tot bloei gaat komen.

 

 

 

2e Advent

Maria ziet zichzelf in de spiegel: een jonge vrouw, in ondertrouw met Jozef, nog even wachten, dan worden ze man en vrouw en kunnen ze de liefde vieren. Het licht van de engel Gabriël reflecteert in de spiegel en plaatst Maria in een grotere werkelijkheid dan zij kan waarnemen. Gods boodschap voor haar is: Je bent een gezegende onder de vrouwen. Ik heb jou uitgekozen om de moeder te worden van mijn geliefde Zoon, die je de naam Jezus zult geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als symbool voor de liefde voor Maria is gekozen voor een granaatappel als teken van vruchtbaarheid.

 

 

 

 

 

 

3e Advent

Jozef ziet zichzelf in de spiegel: een man in verwarring, teleurgesteld in Maria, verdrietig, maar ook, een man met karakter. De Bijbel noemt hem een tsaddiek, rechtvaardige. Om Maria niet in opspraak te brengen wil hij haar in stilte verlaten.

De verschijning van de engel plaatst Jozef in een ander licht. Oogverblindend helder en overduidelijk is de boodschap van God: Jozef, het Kind dat bij Maria groeit is verwekt door de Heilige Geest. Het is Mijn geliefde Zoon en jij mag Zijn aardse vader zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Jozef wordt in de schikking verbeeld door twee gerbera’s. De donkere bloem, die de kerk inkijkt, laat Jozef zijn ontreddering zien. De lichte gerbera, weerkaatst in de spiegel en met het oogverblindende licht van de engel is de toekomst compleet anders!

 

 

 

4e Advent

Het eigentijdse kind, dat zijn wij, ziet zichzelf in de spiegel: We kunnen veel, God heeft ons bijna goddelijk gemaakt, maar we zijn vastgelopen en als we goed in de spiegel kijken, zien we grote ogen vol vragen, verwarring en ontreddering.

Het licht van de engel weerkaatst in de spiegel en plaatst ons in een grotere werkelijkheid dan wij kunnen waarnemen. Hij zegt: Vrees niet! Stel je vertrouwen op Jezus. Alle eer en glorie voor Hem, de Zoon van God. Laat jouw leven een lof-offer voor Hem Zijn. Zo mag je stralend in de wereld staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Symbool voor het eigentijdse kind, een bloem met de naam gloriosa!

 

 

 

 

 

 

 

Kerst

De herders zitten bij het vuur en zien zichzelf in de spiegel: onderaan de maatschappelijke ladder, uitschot, door veel mensen gemeden. Engelen verschijnen en zetten hen in een wonderbaar licht. Ze schrikken zich wezenloos. De boodschap is even helder als het licht van de engelen. Verheug je over Gods grote daden! Ga naar Bethlehem. Daar vinden jullie de Redder van de wereld. Een Kind in een kribbe, het lijkt onbeduidend, maar vergis je niet. Met dit Kind vestigt God Zijn koninkrijk op aarde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De staf verwijst naar de herders.

 

 

 

 

 

 

 

arrangementen: Anneke de Boer, Petra Boiten, Monique Jansen
teksten: Sipke de Boer

 

 

 

.