Maria-mandje

25 maart – Ontvangenis

 

 

 

Schikking en symboliek

Ontvangenis:
Zoals een baarmoeder het kwetsbare nieuwe leven omsluit, zo is voor deze schikking een halve bol van gele kornoelje-takken gevlochten.
De bol bevat materialen die symbolisch een verwijzing naar Maria hebben:

Maagdenpalm – de naam alleen al spreekt tot de verbeelding. Door de blauwe kleur van de bloemen is de plant gewijd aan Maria. De naam Vinca is afgeleid van het latijnse vincire, dat binden, omwinden betekent; de plant heeft zeer lange twijgen. Ooit regen jonge meisjes van de leerachtige blaadjes een krans die ze bij feestelijkheden op hun hoofd droegen.

Viooltje –  symbool voor nederigheid en bescheidenheid, de blauwe kleur wordt in verband gebracht met trouw en duurzaamheid, een Mariakleur.

Hedera – de altijd groene heester die zich door middel van wortelvezels aan een ondergrond kan hechten en daardoor een symbool van trouw is geworden.

Als beeld van de Heilige Geest is een Zuiderwindlelie – Ornithogalum – door het geheel gestoken. De Geest die zich als de wind overal doorheen beweegt.

 

*******************

 

25 maart – Aankondiging van de Heer

Clausuur
Het afgescheiden gebied in een klooster waarbinnen de monniken leven, en dat niet toegankelijk is voor buitenstaanders (uitzonderingen zoals gasten of vrijwilligers soms daargelaten) heet een clausuur.

 

 

 

 

 

Schikking en symboliek

 

 

88

88

88

 

Een clausuur,
binnenin
vol nieuw leven,
en nieuw begin,
een nieuwe belofte!

88

88

 

 

 

 

 

De schikking lijkt, door de omhooggaande constructie van takken in combinatie met de windingen van de wilgentenen, ook een beschermde afgesloten holte te hebben; een binnenkamer als het ware. Het lijkt een rustig, compact geheel maar binnenin bruist het van ontwikkeling door de diverse voorjaarsbloemen, waarvan enkelen zelfs nog tot bloei gaan komen.

De kloosterling laat zich graag inspireren door de Heilige Geest die ook hier is weergegeven door Zuiderwindlelies.

Er is gebruikt gemaakt van:
Tulipa, Ornithogalum, Peruviaanse Lelie (Alstroemeria), Viburnum en blauwe Clematis in een ‘clausuur’ van wilgentakken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.