Munt

Niet alleen de oogst van allerlei vruchten, maar ook die van kruiden gaat door tot in oktober. Munt is een plant die al in de bijbel wordt genoemd. Er zijn verschillende muntsoorten, wilde en gekweekte, zoals pepermunt, kruizemunt en groene munt.. Het is een aromatisch kruid.

In de bijbel wordt munt genoemd als één van de gekweekte planten waarvoor zogenaamde tienden betaald moesten worden:
‘Wee u, schriftgeleerden en farizeeën, schijnheiligen; u draagt een tiende af van munt, anijs en komijn, maar wat het zwaarst weegt in de wet verwaarloost u: recht, barmhartigheid en trouw!’ : Matteüs 23: 23 zie ook Lucas 11:42.

Munt werd gebruikt bij het bereiden van maaltijden en als strooikruid in de synagogen. Later ook in de kerken vanwege de frisse geur die het verspreid als op de blaadjes getrapt wordt. Door de geur en de bruine stengels wordt ze ‘bruin-heilige’ genoemd.

Volgens een legende uit Italië zou Maria, na de dood van Jezus, zich dagenlang gevoed hebben met groene munt, Mentha viridus. In Italië wordt het kruid dan ook het ‘kruid van Maria’ of ‘heilig kruid’ genoemd. In Frankrijk draagt ze de volksnaam ‘Menthe de Notre-Dame’ ofwel ‘Onze-Lieve-Vrouwe-Munt’. Ook in Duitsland kent men deze volksnaam. Munt wordt van oudsher ook gebruikt als geneesmiddel. Tegenwoordig wordt ook munt-thee gedronken.

 

 

 

 

.