Rozenkrans

 

Oktober

 

 

 

 

Klik hier voor de Maria-kalender

 

 

 

 

 

 

Een rozenkrans of paternoster is een gebedssnoer in gebruik in de Katholieke Kerk.

 

 

 

 

Het bidden van 150 maal een Weesgegroet is in feite een vereenvoudiging voor het gewone kerkvolk dat de 150 psalmen niet uit het hoofd kon opzeggen, zoals de kloosterbroeders dat wel konden. De rozenkrans dankt haar naam, volgens de katholieke overlevering, aan een openbaring van Maria zelf: iedere keer dat een Weesgegroet wordt gebeden, schenkt men haar een mooie roos. Elke complete rozenkrans is, zo heet het, voor haar een kroon van rozen.

 

 

De rozenkrans bestaat uit 5 grote en 50 kleine kralen en wordt gebruikt voor het rozenkransgebed. Dit gebed bestaat uit het bidden van het Onzevader (15 maal) en het Weesgegroet (150 maal) door de rozenkrans driemaal te doorlopen. Tijdens dit gebed wordt het leven en lijden van Jezus overwogen, alsmede de verrijzenis.

 

 

 

 

 

 

Oktober, rozenkransmaand

Aan christelijke zijde werd de overwinning bij de Slag bij Lepanto , 7 oktober 1571, toegeschreven aan het bidden van de rozenkrans door zowel het niet-strijdende volk als de krijgsmacht. Na de slag stelde Paus Pius V officieel op 7 oktober een feestdag in als gedachtenis van de overwinning op de Ottomanen. Hierdoor gold vanaf dan de maand oktober als rozenkransmaand binnen de Rooms-katholieke Kerk.

 

 

Muziek DSC06581 webklein

 

Wees gegroet

Ave Maria,
Gratia plena, 
Dominus tecum, 
benedicta tu
in mulieribus, 
et benedicta
fructus ventris tui.   

Ave Maria

 

88

88

88

88

88

Schikkingen bij de rozenkrans

 

 

 

Bidden

 

 

 

 

 

rozenkrans

 

 

 

 

 

 

 

 

.