Salomonszegel

Polygonatum odoratum

 

 

Wat heeft deze fraaie bosplant die meer en meer ook in cultuurvorm in tuinen te vinden is met Salomo te maken? Hoe kreeg ze haar naam? In de littekens die de afgestorven stengels van deze plant op de wortelstok achterlaten herkende men de afdruk van een zegelring. Een zegel kan iets bekrachtigen, heeft een bepaalde waardigheid en is soms persoonsgebonden. Vaak werd dit specifieke zegel meegedragen in de vorm van een ring.

 

In de bijbel komt het woord zegel en bezegelen in verschillende betekenissen voor, maar niet in relatie tot Salomo. Deze relatie is terug te vinden in Joodse legenden.
Bij de bouw van de tempel onder leiding van Salomo zorgden demonische krachten voor veel tegenwerking. Het lukte Salomo niet het kwaad te keren. Aartsengel Michaël, de bestrijder en overwinnaar van het kwaad bij uitstek, verscheen aan hem en overhandigde hem uit Gods naam een kleine ring met een zegel waarin een steentje zat. Met deze ring dreef hij de kwade krachten uit.

Salomonszegel DSC02652kopie

Een andere legende verhaalt hoe de wortel van de Salomonszegel gebruikt kon worden om rotsen en stenen te splijten. Salomo zou de plant gebruikt hebben om de rots Sion waarop de tempel gebouwd werd te laten springen om zo een vlakke ondergrond te krijgen.

Een oude Duitse volksnaam Springwurtz herinnert aan dit verhaal.

 

 

 

 

 

 

 

.