Schikking Paastijd C-jaar

De eerste zondag na Pasen, in de periode tussen Pasen en Pinksteren, wordt aangeduid als de 2e zondag van Pasen omdat de opstandingsdag de eerste zondag van Pasen is.

 

emmausgangers

 

 

 

 


2e zondag van Pasen – Emmaüsgangers
Lucas 24: 13-35
Zij herkenden hem aan het breken van het brood’

 

 

– Leg stukken brood op een grote schaal of gebruik matzes die doormidden gebroken zijn. Zorg met bijvoorbeeld plastic aan de onderkant dat de delen niet nat worden of plaats ze op een prikker in een droge schaal temidden van een grotere schaal. Laat door het midden groene takken en een enkele witte bloem komen: God laat zich kennen in het breken van het brood.

–  Maak een tafelschikking of een compositie bij de schaal die gebruikt wordt voor het brood bij het avondmaal of de eucharistie. Verwerk daarin korenaren of leg bij de schaal matzes of brood.

Paastijd C-jaar DSC02546kopie

3e zondag van Pasen –Verschijning bij het meer
Lucas 24: 35-48

RK Johannes 21:1-14

Vorm een langwerpig schaaltje eenvoudig om tot een schip door er van een cornustak of bamboestok een mast in te plaatsen. Bevestig bovenaan de mast een van riet gebogen ichtusvis.
Maak erbij op een ondergrond van licht zand een ‘vuur’ van rode cornustakken en houtskool. Leg er matzes en ichtusvissen op.  Steek in glasbuisjes gestoken  ‘vuur’tulpjes = rode tulpjes met een gele rand, in het vuur om de kleur extra te accentueren.

.

.

4e zondag van Pasen – Goede  Herder
Johannes 10:  22-30

‘Mijn schapen luisteren naar mijn stem en volgen mij’

Zet stenen of dunne stammetjes rechtop in een halve cirkel zoals de zuilen van een tempel, een buitenring, symbool voor de ongelovige mensen.
Maak eveneens een halve cirkel, een binnenring, van  plukjes rendiermos of ruwe schapenwol, symbool voor de kudde schapen, de gelovigen.

Plaats tussen de beide cirkels in een rij van matzes – groot, klein of door elkaar – als beeld dat de herder er is voor iedereen, voor witte of zwarte schapen; ook voedsel voor iedereen, klein en groot. Óf zet tussen de beide cirkels drie matzes, schuin tegen elkaar aan zodat er een driehoek ontstaat, als beeld van Vader, Zoon en Heilige Geest.


Paastijd C-jaar DSC02507kopie

5e zondag van Pasen – Terug naar de Vader
Johannes 13: 31-35  

Plaats een glazen schaal met een ‘voet’ op een glazen cilinder.
Leg als beeld van de Mensenzoon waarin de grootheid van God zichtbaar wordt, een matze in de schaal. Schik kleine voorjaarsboeketjes in een cirkel rondom de cilindervaas en verbindt ze met de rode draad van de liefde aan elkaar.

Gebruik zowel het blad als de bloem. Zoals een plant zonder blad geen bloem tot bloei kan brengen omdat er geen voedingsstoffen worden aangevoerd. Zo komt de mens alleen tot bloei met Gods liefde die de Mensenzoon zichtbaar heeft gemaakt.

6e zondag van Pasen – Schep ruimte voor de Geest 
Johannes 14: 23-29

Als verwijzing naar het ruimte scheppen (inwoning) voor de Geest kun je een open takkenbol of  krans maken van buigzame takken, bv rode cornustakken. Bevestig zeven bloemen op de rand van de bol of krans, als de zeven gaven van de Geest. Neem daarvoor ‘vuur’tulpjes, roosjes in rood, oranje en geel of bloemen van de Gloriosa vanwege de rood/gele kleur. Rood is de kleur van de Geest en vurige liefde.

Hang aan het geheel stukjes van een gebroken matze als beeld van alle uitspraken die Jezus heeft gedaan. Pas later, wanneer Hij niet meer op de aarde is, krijgen de herinneringen meer betekenis door de Heilige Geest.

Een ondergrond van plat mos en distels kunnen de vrede en de wereldse gevaren verbeelden.
‘Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan‘.

****************

Hemelvaart

****************

 

7e zondag van Pasen – Liefde en eeuwigheid
Johannes 14: 15-21
RK
Johannes 17: 20-26

Plaats, eventueel rond de paaskaars, twaalf cilindervazen met daarin een rode roos. De vazen mogen verschillend van formaat zijn. ‘Verbindt’ de vazen met elkaar door  matzes tussen de vazen te plaatsen op een manier waardoor één geheel ontstaat.

De rode rozen zijn de liefde waarmee God de Zoon liefhad. En met die liefde heeft de Zoon de mensen liefgehad.
‘.…… zodat de liefde waarmee u mij liefhad in hen zal zijn en ik in hen’  .

 

Paastijd C-jaar DSC02492kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.