Floriade 2022 – Tiny Church

 

 

Floriade 2022 – Tiny Church – Almere 

 

 

Duurzaam schikken Floriade 2022

In de Tiny Church is iedere week een symbolisch bloemstuk te bewonderen. Deze bloemschikkingen worden verzorgd door bloemschikkers uit heel Nederland. Aan de hand van verschillende thema’s wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. De bloemen vertellen op deze manier een verhaal.

Onderaan deze tekst zijn foto’s van bloemschikkingen te zien zoals die ook in de Tiny Church op de Floriade hebben gestaan.

De symboliek van een bloem is terug te vinden op eeuwenoude (religieuze) schilderijen, in miniaturen in de Bijbel, in bijbelverhalen, in onze spreekwoorden, eigentijdse kunstzinnige uitingen en hedendaagse rituelen bij bijzondere gebeurtenissen. Het verhaal dat de bloemschikking verteld wordt mooier als de bloemschikking ook zo duurzaam mogelijk is en een lage ecologische voetafdruk heeft. De ecologische voetafdruk laag houden doen we in de keuze van bloemen en in de keuze van bloemschiktechnieken.

 

Bloemenkeuze

De snijbloementeelt heeft met name door gebruik van chemische (gewasbescherming) middelen tijdens de opkweek en teelt een impact op het milieu. In de jaren ‘90 waren we in de kerken bezig met het project “de heelheid van de schepping”. Een project waarin een holistische kijk op kerk, maatschappij en natuur, in samenhang besproken werd en van waaruit allerlei ‘groene’ initiatieven ontstonden. De ideeën voor de groene websites van de Raad van Kerken bouwen voort op deze ideeën. Zeggen we dan dat er geen bloemen gebruikt kunnen worden die door de kwekers worden geteeld? Nee, dat zeggen we niet maar we vragen wel om bewuste keuzes te maken voor seizoensbloemen, bloemen die op een duurzame manier gekweekt worden en verkocht bij een duurzame bloemist (herkenbaar aan een bronzen, zilveren of gouden logo duurzame bloemist), bloemen uit de eigen tuin of kerktuin of bloemen gekocht bij een pluktuin.

 

 

 

 

Bloemschiktechnieken

Ook de manier van schikken heeft invloed op de ecologische voetafdruk van een schikking. Een boeket gebonden met henneptouw heeft qua techniek een lage ecologische voetafdruk. Een bloemstuk gestoken in steekschuim heeft een veel hogere ecologische voetafdruk door het productieproces van het steekschuim en de afbraak van steekschuim. In de Tiny Church willen we dan ook een voorbeeld zijn voor bloemschikkers en laten zien dat er veel technieken zijn die we kunnen gebruiken bij het bloemschikken en die een lage ecologische voetafdruk hebben. Het mooie van al die alternatieve technieken is dat er geen beperking is in de vormgeving van de bloemschikking. En vaak is een zichtbare techniek een verrijking in de beeldtaal.

Floriade 2022

Bewustwording over duurzaamheid bij de keuze van bloemen voor een schikking en een bewuste keuze voor bloemschiktechnieken draagt bij aan een zo verantwoord mogelijke symbolische schikking die de kijker kan prikkelen, die verwondering kan oproepen en waarvan de bezoekers in de Tiny Church kunnen genieten. Door zo te werken sluiten we aan bij alle maatschappelijke bewegingen die er zijn rond de klimaatverandering en dragen we bij aan de uitgangspunten van Floriade 2022.

Werkgroep Symbolisch Bloemschikken:
Tini Brugge, Peter van Asselt en Hanneke Maassen 

 

 

Schikkingen in de Tiny Church

 

 

 

 

 

Franciscus van Assisi

 

 

 

 

 

Dag Hammerskjöld

 

 

 

 

 

September

 

 

 

 

 

Wereldwijd

 

 

 

 

 

Maria Hemelvaart

 

 

 

 

 

Het gras en de bloem

 

 

 

 

 

Appeloogst

 

 

 

 

 

Titus Brandsma

 

 

 

 

 

Verbondenheid

 

 

 

 

 

Blommezoen

 

 

 

 

 

Hortulus van Strabo

 

 

 

 

 

Trinitatis

 

 

 

 

 

‘Lelies werken niet …..’

 

 

 

 

 

Wereld Bijen Dag 20 mei

 

 

 

 

 

 

Bloemengroet en Moederdag

 

 

 

 

 

Feest en dankbaarheid

 

 

 

 

 

Opening

 

 

 

 

 

.