Vanuatu – Rotsvast

Een verstandig man die zijn huis bouwde op een rots

‘Toen het begon te regenen en de bergstromen zwollen,
en er stormen opstaken en het huis van alle kanten
belaagd werd, stortte het niet in,
want het was gefundeerd op een rots’.

– Mattheüs 7: 24-27  –

 

 

 

Dit jaar zijn het de vrouwen van Vanuatu, een archipel in de Stille Zuidzee, die een viering hebben samengesteld gebaseerd op het verhaal van Jezus over de man die een huis bouwde op de rots. Een actuele benadering voor de eilandbewoners. Want hun relatie met hun land ligt aan de basis van de identiteit en spirituele kracht van Ni-Vanuatu.

De vrouwen roepen op om onze huizen, onze naties en de wereld te bouwen met wijsheid. Zoals de man in het verhaal van Jezus.
Op de eilandengroep die gevoelig is voor aardbevingen, cyclonen, vulkaanuitbarstingen en een stijgende zeespiegel, is de combinatie van het terrein en het klimaat cruciaal voor de bevolking om te bepalen waar en hoe er gebouwd wordt.
Daarbij is een rots een sprekend beeld van een goed fundament om je huis op te bouwen. De vrouwen spannen zich in om ook een goed fundament te leggen onder hun leven en dat van hun kinderen. Door hun stem als een geschenk van wijsheid te ontvangen, delen we hun hoop en betrekken we onze gemeenschappen op creatieve wijze bij ‘Informeel gebed en viering’.

 

 

Schikking en symboliek

Er is een frame gemaakt van twee plantensteunen met daar bovenop een krans van berkentakken.
Het witte schelpenzand en de versierde krans van berkentakken weerspiegelen de prachtige natuur: de witte stranden en de weelderige begroeiing.
Verwerkt in de krans zijn bladeren van de gekleurde Croton, veel voorkomend op de eilandengroep maar in Nederland een kamerplant.
Het groen van Asparagus is nog mooier als het vervangen wordt door takken van de parapluvaren – Sticherus Cunninghamii – die ook van nature voorkomt op de eilanden.

Met het verwerken van deze materialen is bij uitzondering afgeweken van het principe om enkel te kiezen voor seizoensgebonden materialen, uit respect voor de identiteit van de bevolking en de natuur van Vanuatu.

De kleurige bloemen vertegenwoordigen de uitdagingen van de vrouwen, waardoor ze God prijzen omdat Hij de bron van hun kracht is, terwijl ze kansen in het onderwijs nastreven, kinderen weghouden van ondervoeding en alternatieven bieden aan jongeren.

In de steekbuisjes witte tulpjes, symbool voor gebeden die omhoog stijgen tot God.

 

 

 

 

 

.