40 dgntijd B-jaar – ‘De Tunnel’

Deze opbouwschikking voor de veertigdagentijd past in het B-jaar en is gemaakt met een tunnel als basis

De weg naar Pasen kan symbolisch door een weg worden weergegeven. Jezus gaat de weg, die steeds donkerder lijkt te worden alsof het een tunnel is.
Aanvankelijk is de tunnel nog ruim genoeg. Maar naarmate de tijd vordert blijkt de weg een trechter te zijn die Jezus naar het diepste donker van de dood voert.
Om te zien en te volgen welke gebeurtenissen plaatsvinden wordt elke zondag één boog van de tunnel weggenomen. De bogen herinneren ook aan de (regen)boog uit het verhaal Genesis 9: 8-15 dat op de eerste zondag van de veertigdagentijd gelezen wordt: de boog van het verbond met de aarde,  met alles wat leven heeft.

Om de tunnel te maken:
neem 2 dezelfde latten met 9 gaten op gelijke afstand van elkaar. Verbindt ze met elkaar door 2 dwars latjes.
Steek in elk paar gaten een buigzame tak als een boog. Span donkergrijze tule over de tunnel die is ontstaan. Ranken van klimop benadrukken Gods eeuwige trouw.

 

Aswoensdag

2009 VhM Basis "Jezus was here"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1e zondag:  ‘Jezus in de woestijn’

Marcus 1:12-15 Nadat  Jezus door Johannes is gedoopt  gaat hij de woestijn in. Nadat Johannes gevangen is genomen roept Jezus op: ”Het Koninkrijk is nabij, kom tot inkeer”.

2e zondag: ‘Gedaanteverandering van de Heer’

Marcus 9:2-10 : ‘Uit de wolk  klonk een stem: Dit is mijn geliefde Zoon, luister naar hem!‘  God de Vader wijst Jezus op de berg aan als zijn Zoon, de Geliefde. Hij is de Messias, luister naar Hem. De stralend witte amaryllis is gekozen als symbool voor Hem, het Licht. En als verwijzing naar de verandering van gedaante: het helder witte glanzen van zijn kleren – vers 3 -Neem één boog weg van de tunnel en plaats voor het geheel de amaryllis.

 

40 dgn tijd B- jaarDSC04136 webklein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3e zondag: ‘Tempel reiniging’

Johannes 2:13-22 Het huis van God word gebruikt als markt. Een duistere plaats waar geld de boventoon voert. Jezus kan het niet verdragen en herstelt de orde: ‘maak geen markt van het huis van mijn Vader -vers 15-; geen winst, maar offers! Schep ruimte zodat de eredienst in de tempel weer tot bloei kan komen!
Verwijder weer één boog en plaats een van berkentakjes gemaakte bezem of een stoffer en blik, voor in de tunnel.

 

2009 VhM Een duistere plaats (4)

 

 

 

4e zondag: ‘Meer dan genoeg’.

Johannes  6: 4-15 Niet gebonden aan aardse wetten, vermenigvuldigd Jezus het brood en de vissen. Hij deelt van de overvloed en laat daarmee iets van de barmhartigheid van God zien.

Verwijder opnieuw één boog. Zet enkele roze bloeiende bolletjes in de tunnel, dit verbeeld een lichtstraal. Roze houdt het midden tussen paars, symbool van het lijden, en het wit, symbool van het feest.

RK: Johannes 3: 14-21  ‘Verhef Jezus zoals ooit Mozes in de woestijn want: ‘God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door hem te redden’. Plaats achter in de bovenstaande schikking nog meer bloemen in bloei als hoop voor de toekomst.

 

5e zondag: ‘Als de graankorrel sterft….’

Johannes 12:20-33 Het kan alleen maar licht worden door de duisternis heen. Als de duisternis Jezus dreigt te omsluiten hoort Hij Gods bemoedigende stem als lichtpuntjes in de tunnel. Verwijder één boog. De kleine bloeiende bolletjes aan de rand van de tunnel symboliseren dat. Maar alleen als de graankorrel sterft, brengt hij vrucht voort. Daarom graankorrels op de donkere bodem van de schikking.

 

 

Schikking 40 dgn-tijd B-jaar met de tunnel DSC04160-webklein-259x300kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6e zondag, Palmzondag: ‘Intocht in Jeruzalem’

Marcus 11:1-11 Palmpasen.
Verwijder één boog en plaats palmtakken als symbool van overwinning en vrede. Een wit bloeiende kroon symboliseert de Vorst van een Koninkrijk dat anders is. Jezus is hier, … nu wordt het licht! Traditioneel is rood de kleur van Palmpasen vanwege de liefde van Jezus voor ons en de wereld én het beginnend lijden.

Als Marcus 14 vers 1 – 15 ‘gebalsemd met kostbare olie’ wordt gelezen: leg dan een oliekruikje in de tunnel.

 

 Schikking 40 dgn-tijd B-jaar met de tunnel Afbeelding_-259x300kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Witte Donderdag : ‘Voetwassing en/of brood en wijn’

Johannes 13: 1-15
Haal weer één boog weg en zet een schaal met matses en een kan met glazen in de tunnel.

Goede Vrijdag:  ‘Gevangen in Getsemané’

Johannes 18 vers 1 – 19     ‘Annas, de schoonvader Kajafas was dat jaar hogepriester en hij was het die de Joden had voorgehouden: ‘Het is goed dat één man sterft voor het hele volk.’ 
Verwijder één boog. Plaats voor de tunnel een kruis met een schikking van rode anemonen erbij. De legende verhaalt dat er witte bloemen aan de voet van het kruis stonden en dat het bloed van Jezus deze bloemen rood kleurden…..

 

 

40 dgn tijd B-jaarDSC04178 webklein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stille Zaterdag: ‘Vrouwen bij het Graf’

Marcus 16 vers 1 -8  ‘Wees niet bang. U zoekt Jezus, de man uit Nazaret die gekruisigd is….’
Verwijder weer één boog en leg wat platmos voor en in de tunnel, het kruis mag blijven staan. Drapeer wat donkere tule over de tunnel.

 

Pasen ‘Opstanding’

Johannes 20 vers 1 -18  ‘Ze zei: ‘Ze hebben mijn Heer weggehaald en ik weet niet waar ze hem hebben neergelegd.’
Het is Licht geworden!
Leg aan één zijde van de laatste boog een grote steen. Deze laatste boog symboliseert het geopende graf waarvan de steen is weggerold. Leg aan de andere kant van de boog windsels. Maak voor het geopende graf een stralende wit bloeiende paastuin met bijv. witte primula’s, bolgewassen zoals tulpen en narcissen of bloesemtakken.  Het mos, de vrede, is de ondergrond voor de Paastuin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.