Vergeet-mij-niet

Myosotis sp.

 

 

 

Kleine blauwe bloempjes bloeien rond 4 en 5 mei om niet te vergeten wat vrijheid betekent.

 

Om niet te vergeten allen die vochten en vechten voor leven in vrijheid en vrede. Allen die staande blijven tegen de stroom in en gestalte geven aan het rechtvaardigheid en barmhartigheid.

De verhalen in de Schrift brengen ons rechtvaardigen aan het licht, zij die ons voorgingen. Mensen met een naam om nooit te vergeten. Een naam krijgen betekent gekend zijn. Je kunt geroepen worden. Een naam ontvangen is een belofte voor een antwoord. Maar hoe zit dat met de andere schepselen? Nummers, naamloos, onbekend, onbemind?
‘God bracht die bij de mens, om te zien hoe hij ze zou noemen: zoals de mens ze zou noemen, zo zouden ze heten’; Genesis 2:19.

 

vergeet-me-nietjeEen legende gaat verder: Adam ging aan de slag en gaf alle schepselen een naam. Na enige tijd ging God een kijkje op aarde nemen om te zien of de schepselen tevreden waren met hun naam. Ze straalden: wij zijn gezien, wij zijn onderscheiden van de ander, we hebben een eigen naam. Maar een klein blauw bloempje boog verdietig: Adam had haar over het hoofd gezien. God zag het en zei: ‘Ik noem je ‘vergeet-mij-niet’ opdat men nooit meer jou en de Schepper zal vergeten’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.