Maria hemelvaart

15 Augustus

lavendel

 

Voor alle dagen welke betrekking hebben op Maria klik hier voor de Mariakalender voor meer informatie over Maria.

 

Bij het thema
‘Zegen’:

“Als goede geuren

zijt Gij aanwezig

In kruid en bloem

op aarde.”

 IMG_4301Maria 7 witte rozen

 

 

Kruidwis

Op 15 augustus, de dag van de ‘hemelvaart’ van Maria, wordt soms een bundel kruiden, een ‘kruidwis’  gezegend en thuis opgehangen. Soms is dat alleen het boerenwormkruid.

zomer kruidwis 2

De kruidenbundel bestond vroeger vaak uit: twee broodgraansoorten, bijvoorbeeld tarwe en rogge, twee kruiden met een geneeskrachtige werking: bijvoorbeeld duizendblad (Achillea millefolium) en boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) en twee kruiden die het onweer konden weren: bijvoorbeeld alsem (Artemisia sp.) en koninginnekruid (Eupatorium cannabinum), ook wel lever- of donderkruid genoemd. Als zevende werd walnotenblad gebruikt. Dit geveerde blad is samengesteld uit zeven blaadjes. De gladde vrucht, zonder stekels is een verwijzing naar Maria die geen zonde kent.

 Schikkingen

  • Verzamel zo mogelijk 7 soorten planten zoals die van oudsher in een kruidwis gebruikt werden of andere kruiden: Korenaren zijn bij droogbloemen vaak te vinden.  Maak boeketten van zeven soorten in verschillende vazen rond een Mariabeeld of icoon. U kunt ook 7 verschillende soorten Mariabloemen of geurende kruiden en bloemen verzamelen. Passende (Maria)bloemen in deze tijd zijn: roos, lelie, kamille, vrouwenmantel(blad), korenbloem, margriet, aster, goudsbloem.maria 03
  • Verzamel de zeven balsemkruiden die volgens een legende bloeiden op de plek waar Maria stierf: lavendel, tijm, rozemarijn, basilicum, marjolein, citroenmelisse en hysop. Al deze kruiden zijn in potten bij tuincentra op de markt of supermarkt te koop.
  • Maak met potten kruiden een compositie bij een icoon of Mariabeeld. Verbind ze met blauw en wit lint of een reep blauwe stof.
  • verzamel zeven vaasjes in de Mariakleuren wit of blauw en maak hierin met de geurende kruiden boeketjes.
  • Maak een compositie met witte en blauwe tuinbloemen of met ‘Maria’ bloemen zoals lelies en rozen.
  • Maak boeketten met verschillende soorten zomerasters. Deze bloem draagt de volksnaam Maria Hemelvaartsbloem

 

vrouwenmantel 2

Bij het thema 
‘Onder haar mantel mogen we schuilen’
  :

  • Knip en vorm van groen fijn gaas een mantel die blijft staan rond een icoon van Maria. Vervlecht in deze mantel diverse kruiden.

 

 

*********************** 

 

Volgens een legende bleven zeven geurende balsemkruiden achter op de plaats waar Maria gestorven was; dat waren
basilicum, lavendel, rozemarijn, marjolein, tijm, citroenmelisse en hysop.

 

 ************************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.