Sint Jan, 24 juni

 

Het feest van Johannes de Doper is in de kerkelijke traditie gekoppeld aan de zomerzonnewende. Op 24 juni wordt zijn geboorte gevierd, precies zes maanden voor de viering van de geboorte van Jezus. Er staat geschreven dat Johannes kleiner moet worden en Jezus groter, Johannes 3:30. Vanaf Sint Jan neemt de zon in kracht af, vanaf Kerstmis wordt de zon weer sterker.

 

 

 

 

Er worden nog steeds st.janskransen of st.janstrossen gemaakt. Soms worden ze in de kerk gewijd waarna ze aan stal- of huisdeur worden opgehangen.

Er zijn veel kruiden die als volksnaam Sint Janskruid dragen, vaak omdat ze rond Sint Jan bloeien of een heilzame, geneeskrachtige werking hebben. Om in boeketten te verwerken zijn bijvoorbeeld geschikt: Sint Janskruid, kamille, margriet, bijvoet. Bij het maken van Sint Janstrossen of kransen werden zeven of acht verschillende kruiden gebruikt omdat de naam Johannes in het Nederlands acht letters bevat en in het Grieks (Ioannis) zeven. Vaak werd walnotenblad bij gebruikt omdat het geveerde blad is samengesteld uit zeven blaadjes. Het getal zeven verwijst naar de goede gaven van de Geest. De meeste kruiden die gebruikt werden hebben een geneeskrachtige, heilzame werking als verwijzing naar het heil dat Johannes bracht.

 

 

 

 

Schikkingen

  • maak een krans met Sint Janskruid – Hypericum. Combineer eventueel met bijvoorbeeld gele kamille en de kleine Helianthus zodat de vorm van een zon ontstaat
  • schik een boeket met heilzame kruiden zoals Sint Janskruid, Kamille, Duizendblad, Lavendel. Maak het boeket af met notenblad
  • Johannes de Doper kondigt de komst van Jezus -het levende brood – aan. Verwerk eventueel koren en korenbloemen.

 

 

 

 

St. Janslegende

Een legende verklaart de herkomst van de St.Janskransen.
Johannes moest vluchten voor de soldaten van Herodus, die hem gevangen wilden nemen.
Een soldaat zag dat hij zich in een huis verschuilde. Hij markeerde dit huis met een krans op de deur.
Toen hij de volgende dag met meer soldaten terugkwam om Johannes te arresteren waren alle deuren van kransen voorzien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.