Zonnebloem

Helianthus 

 

888

 

De zonnebloem is een plant die de zon oproept door haar goudgele bloembladen. Bovendien richt zij zich met haar bloemenhart naar de zon.

 

De zon is in de bijbel een verwijzing naar God, het Licht dat ons wil verlichten en over allen, goeden en kwaden laat stralen.
De plant wordt niet in de bijbel genoemd, want ze is afkomstig uit Latijns Amerika.

Tegenwoordig wordt ze ook in Europa als cultuurgewas geplant omdat ze plantaardige olie levert.
De zaden zijn geliefd, niet alleen bij vogels.

Het is  in Nederland met name de bloem die verbonden wordt met het Zonnelied van Franciscus:  de zon als beeld van de Allerhoogste en die door de Franciscaanse mensen met name in oktober  daaraan herinnert..

De Zonnebloem is ook de naam van een organisatie die zich inzet voor zieken en de mensen die hen verzorgen. Begin september wordt er in vele kerken daaraan aandacht besteed tijdens de zogenaamde ‘Zonnebloemzondag’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zonnebloem kreeg in 2022 extra bekendheid als nationale bloem van van Oekraïne en tot symbool van verzet tegen de Russische invasie en solidariteit met het Oekraïense volk.
Oekraïne is wereldwijd de grootste teler van zonnebloemen, gevolgd door Rusland. Wat voor Nederland de tulp is, is de zonnebloem voor de Oekraïne. Het is de nationale bloem van het land en diepgeworteld in lokale tradities.
Zo diep zelfs dat bijvoorbeeld tijdens de vastenperiode in de orthodoxe kerk koken met olijfolie niet is toegestaan, maar het gebruik van zonnebloemolie kan voor veel gelovigen dan weer wel.
De bloem duikt ook op als motief in traditionele klederdracht en bij religieuze feesten.
En ook bij het Nationaal herdenkingsmonument van de MH17 in Vijfhuizen staat het ’s zomers vol met zonnebloemen.
De bloemen dragen een droom met zich mee. De droom van vrede, recht en gerechtigheid waarover de Bijbel spreekt.
Tekst: Ria Stolk

 

 

 

 

 

.