Zonnebloemenkroon

 

De kern van het Zonnelied, of Lofzang van de Schepselen zoals Franciscus het noemde, is dat Franciscus alle schepselen oproept God te loven.
In zijn vijfde wijsheidsspreuk zegt Franciscus tegen ons, de mens: ‘Alle schepselen die onder de hemel dienen, erkennen en gehoorzamen hun Schepper naar hun aard beter dan jij.’
De mens is teveel bezig met andere dingen, met verschillen bijvoorbeeld. Laten we God loven door te zijn precies wie we zijn.

 

 

Schikking en symboliek

Kroon
Een kern van enkele zonnebloemen zijn gegroepeerd als een kroon. Deze bloemen staan symbool voor de goddelijke troon waarop het Licht zetelt. Ons daarop richten is wat ons allen samenbindt.
Daaromheen een witte krans van Duizenblad – Achillea millefolium, àlle schepselen zullen God loven.

Loflied
Deze zee van duizenden kleine bloemetjes staat voor het spontane streven van de natuur voor het goddelijke.

 

 

Tip:
De schikking kan in bijna alle seizoenen worden gemaakt, maar omdat de schikking veel materiaal vraagt is het raadzaam om bloemen te nemen die op het moment zelf voorhanden zijn. In de lente bijvoorbeeld gele tulpen met witte bloesem of gipskruid uit de tuin; in de zomer gele irissen met witte margrieten uit de berm; in de herfst gele Dahlia’s met kleine Chrysanthemum Santinii.

 

Naar een suggestie van:
br. Hans-Peter Bartels,
franciscaan in Megen.

 

 

 

 

.